Wednesday, September 12, 2007

Επιβιώνοντας στις μικρές αγγελίες

Η επιβίωση στις μικρές αγγελίες και η ανεύρεση σωστού ανθρώπου που θα κρατάει το παιδί σας, ιδίως εάν είναι πολύ μικρό και δεν έχετε δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας μαζί του είναι κάτι πολύ δύσκολο. Συμβουλή μου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εγκατάσταση παρακολούθησης και η ταυτόχρονη σχετική ενημέρωση για την ύπαρξή της, ώστε και νομικά να είστε καλυμμένοι και ουσιαστικά. Για να απαλλαγείτε από διενέξεις ή παρεξηγήσεις μπορείτε να ονομάσετε ως λόγο ύπαρξης της παρακαλούθησης αυτής την γενική ασφάλεια του σπιτιού και όχι την παρακολούθηση του ανθρώπου που φροντίζει το βρέφος σας.

Στις μικρές αγγελίες εμφανίζονται είτε γραφεία, είτε πρόσωπα.

1. "Γραφεία" :
Έχετε υπόψη σας αφενός ότι δεν έχουν όλα τη σχετική άδεια από το αρμόδιο υπουργείο και συνεπώς υπάρχει πιθανότητα ο άνθρωπος που θα βάλετε στο σπίτι σας να μην είναι σωστά ελεγμένος.
Αφετέρου, υπάρχει περίπτωση με άλλον άνθρωπο να σας κλείσει ραντεβού το γραφείο και άλλος να εμφανισθεί μπροστά σας. Πολλές "παρέες" εργαζομένων εμφανίζουν ένα προσωπο στο σχετικό γραφείο το οποίο συλλέγει διευθύνσεις ενδιαφερόμενων εργοδοτών και τις μοιράζει σε όλους τους δικούς του με αποτέλεσμα άλλα πρόσωπα να παρουσιάζονται σε αυτούς ώστε εάν συμφωνηθεί η εργασία, το γραφείο να μην λάβει την αμοιβή του. Εσάς μπορεί να μη σας νοιάζει αν το γραφείο θα λάβει την αμοιβή του, σας νοιάζει όμως που ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να εμπιστεύεστε απόλυτα, ξεκινά τη συνεργασία μαζί σας με απατεωνιά, μη σεβόμενο κανόνες και πρόσωπα.
2. "Πρόσωπα": Αν σκοπεύετε να απευθυνθείτε σε πρόσωπα, αναρωτηθείτε γιατί τα πρόσωπα αυτά δεν κινούνται μέσω γραφείων και θυμηθείτε τη βαθύτερη ερμηνεία λέξεων -κλειδιών που μπορεί να εμφανίζουν οι αγγελίες τους:

"Κυρία ζητεί..." ιδίως οι αλλοδαποί συνάνθρωποί μας, όταν είναι νεότεροι, απασχολούνται ημερησίως καθαρίζοντας οικίες και από τη σκληρή αυτή καθημερινή δουλειά κερδίζουν 45-50 ευρώ με δυνατότητα να φτάνουν τα 1.200-1.500 ευρώ το μήνα. Καθώς όμως περνούν τα χρόνια είναι αδύνατο να συνεχίζουν με τους ρυθμούς αυτούς και συμβιβάζονται με λιγότερα χρήματα (σχεδόν 600 ευρώ μηνιαίως χρεώνει μία μπέιμπυ σίττερ για πενθήμερη 8ωρη εργασία) προσέχοντας παιδάκια, ενώ όταν και αυτό καταντήσει δυσβάσταχτο (γύρω στα 50) στρέφονται προς την βαρετότερη αλλά όχι τόσο απαιτητική και αγχώδη φύλαξη ηλικιωμένων. Συνεπώς το λήμμα αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη εντοπιότητας πιθανόν να σας φέρει αντιμέτωπους με άνθρωπο ήδη κουρασμένο και όχι χρηματικά ικανοποιημένο.

Σε περίπτωση που το λήμμα αυτό χρησιμοποιείται από Ελληνίδα μπορεί να σημαίνει ότι η κυρία αυτή ασκεί το επάγγελμα αυτό επιτυχώς επί σειρά ετών και από καθαρή ατυχία δεν βρήκε δουλειά μέσω γνωστών (συνήθως τέτοιες περιπτώσεις γίνονται ανάρπαστες). Μπορεί όμως να σημαίνει ότι της έτυχε κάποια συμφορά σε προσωπικό ή οικονομικό επίπεδο και η λύση του μπέιμπι σίττινγκ να είναι σανίδα σωτηρίας. Όσο κι αν είστε όμως πονόψυχοι πρέπει να προσέξετε ο άνθρωπος που θα είναι με το παιδάκι σας να είναι δροσερός και χαρούμενος. Δεν θα αντέξετε για πολύ μία θλιμμένη παρουσία μέσα στο σπίτι σας η οποία αργότερα γνωρίζοντάς σας μπορεί δικαιολογημένα να αισθανθεί παράταιρα με την νεανική σας ηλικία, την όμορφη σχέση που έχετε με το σύντροφό σας (ή το γεγονός ότι εσάς ζει ο σύντροφός σας ή ότι δεν σας έχει "ακόμη" χωρίσει) ενδεχομένως την επαγγελματική ή την οικονομική σας κατάσταση που σας επιτρέπει να την απασχολείτε κ.α. Μην ξεχνάτε να διαλέξετε για το παιδί σας έναν άνθρωπο με τον οποίο χαίρεστε και εσείς να είστε μαζί του.

"...με εμπειρία": Προσοχή γιατί η εμπειρία, ιδίως όταν δεν συνοδεύεται από ανάλογο μορφωτικό επίπεδο, μπορεί να σημαίνει απλά μεγάλη γλώσσα ή ακόμα χειρότερα αμφισβήτηση, ειρωνεία και ανυπακοή στις οδηγίες που ως μητέρα δικαιούστε να δίνετε για την ανατροφή του παιδιού σας.

"...μητέρα και η ίδια": Αυτό καθόλου δε σημαίνει ότι η ίδια μεγάλωσε τα παιδιά της. Πιθανόν η γυναίκα αυτή να ήταν εργαζόμενη και τότε (και να συνεχίζει μέχρι σήμερα) και την ανατροφή των παιδιών της να την είχε αναλάβει η μητέρα της, πεθερά της κλπ. Τότε μάλιστα οι μητέρες ήταν λιγότερο ξεμυαλισμένες από τις σημερινές και βοηθούσαν ουσιαστικότερα στην ανατροφή των εγγονιών τους. Προσωπικά πιστεύω ότι η τρυφερότητα σε έναν άνθρωπο βρίσκεται στη φύση του και δεν έχει σημασία εάν είναι και ο ίδιος γονιός ή όχι. Ίσα ίσα που ακούμε απίστευτες σκηρότητες γονέων στα αγγελούδια τους.
Προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που η μητέρα αυτή δεν έχει εργασθεί ποτέ προηγούμενως σε οποιαδήποτε οκτάωρη αμοιβόμενη εργασία. Δυστυχώς άλλη γλώσσα μιλούν οι εργαζόμενες και άλλη οι μη εργαζόμενες μητέρες.

"Κοπέλα ζητεί..." : Η γυναίκα αυτή είναι νέα. Θα είναι πιο πιθανό να είναι χαρούμενη και αισιόδοξη αφού έχει όλη τη ζωή μπροστά της. Θα είναι πιο πρόθυμη να μάθει από εσάς και να σεβαστεί τη ρουτίνα του μωρού σας όπως την έχετε διαμορφώσει. Θα σεβαστεί το γεγονός ότι εσείς είστε η μητέρα και τον πρώτο λόγο και τον τελευταίο τον έχετε εσείς. Όμως κινδυνεύετε από τα εξής: Πιθανόν να μην επιδεικνύει τον απαιτούμενο επαγγελματισμό στα ωράρια, να αργεί το πρωί και να σας δημιουργεί πονοκέφαλο στη δουλειά. Αν δεν έχει ακαδημαϊκές γνώσεις επί του αντικειμένου, πιθανώς να διάλεξε τη συγκεκριμένη εργασία αποφεύγοντας το άγχος,την κούραση και τον ανταγωνισμό άλλων εργασιών και να σας αποδειχθεί τεμπέλα. Όσο για το αν θα έχει κάποιο δεσμό, προσωπικά το θεωρώ δείγμα καλής ψυχικής υγείας, όμως δεν θα ήθελα να συναντιέται με το δεσμό της κρυφά στο σπίτι μου ούτε να μιλάει με τις ώρες στο τηλέφωνο με τον έρωτά της και να παραμελεί το παιδί μου.

"περιοχή τάδε" Θεωρώ θετικό ως δείγμα πρακτικότητας και εξυπνάδας να περιλαμβάνεται στην αγγελία ο τόπος κατοικίας. Η εγγύτητα δημιουργεί πρόσθετη εγγύηση ότι η συναργασία μας δεν θα διακοπεί απότομα διότι ανευρέθη άλλη οικογένεια πιο κοντά για την μπέιμπι σίττερ. Άλλωστε έτσι δηλώνεται και ότι το άτομο που έβαλε την αγγελία έχει κοινωνική εμπειρία, αλλά και ότι δεν ψάχνει απελπισμένα και επιπόλαια για μια δουλειά οπουδήποτε.
Συμπερασματικά:
- Σε γενικές γραμμές πιστεύω πως η κατάλληλη μπέιμπι σίττερ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον στοιχειώδεις παιδαγωγικές σπουδές (εκτός από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, υπάρχουν και δημόσια ΙΕΚ που παρέχουν σχετικό πτυχίο σε μικρό χρονικό διάστημα). Η ενασχόλησή της αυτή μαρτυρά πως δεν είναι, ούτε σκοπεύει να είναι αλεξιπτωτίστρια στον κλάδο και ότι παίρνει την απασχόλησή της στα σοβαρά. Αντιθέτως, η ανεύρεση ενός καταλληλου για σας προσώπου, που όμως είναι ανειδίκευτο, που δεν βρίσκει δουλειά μέσω γνωστών και βρίσκεται συνωστισμένο ανάμεσα στις δεκάδες αγγελίες θυμίζει λίγο "ψύλλο στ΄άχυρα".
- Η ηλικία της θα πρέπει να μην αποκλίνει προς τα πάνω σημαντικά από την ηλικία της μητέρας, ώστε η συνεργασία τους να έχει περισσότερες πιθανότητες ευδοκίμησης.
- Θα πρέπει να κατοικεί κοντά στο σπίτι σας ή να είναι σύντομη και εύκολη η πρόσβαση της σε αυτό. Και το σημαντικότερο:
- Να είναι γλυκός και δεκτικός άνθρωπος, μία γυναίκα που νιώθετε ότι θα αγαπούσατε κι εσείς εάν ήσασταν το μωρό.



Wednesday, September 5, 2007

Πρόσληψη babysitter και πρώτη συνάντηση με το παιδί σας.

Η πρώτη συνάντηση.

Βασιστείτε στην πρώτη εντύπωση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η εντύπωση που μας δημιουργείται τα πρώτα 5 δευτερόλεπτα, χαρακτηρίζει την σχέση με το άτομο που έχουμε απέναντί μας.
Εάν η πρώτη εντύπωση δεν είναι ευχάριστη, μήν δώσετε πολύ χρόνο στην συνέντευξη - η γνώμη σας δεν θα αλλάξει ακόμα και μετά απο συζήτηση με το άτομο - έρευνες έδειξαν ότι στα πρώτα αυτά δευτερόλεπτα ανταλλάσονται πληροφορίες οι οποίες σχετίζονται με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, εάν αυτά είναι γνώριμα και προκαλούν εμπιστοσύνη (ρούχα, γλώσσα σώματος, έκφραση του προσώπου, διάθεση).
Μήν δεσμευτείτε εάν δεν είστε σίγουροι και καθησυχασμένοι για το άτομο που έχετε απέναντί σας και τελειώστε την συζήτηση με το ότι αν είναι να συνεργαστείτε, θα επικοινωνήσετε εσείς το αργότερο την επόμενη μέρα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνομιλίας μπορείτε να ρωτήσετε:

-Τί είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο σε αυτή την εργασία?
-Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μεταδώσετε στα παιδιά μέσα απο αυτή την εργασία σας?
-Σε περίπτωση που κάποιο παιδί χτυπήσει το δικό μου παιδί, πως θα αντιδρούσατε? Διαβάστε το άρθρο Επίλυση προβλημάτων έτσι ώστε να μπορέσετε να κατευθύνετε την babysitter. Εάν όμως εκείνη έχει εντελώς διαφορετική άποψη τότε ίσως αυτό είναι αρνητικό στοιχείο για την πρόσληψή της.
-Πως θα ήταν ιδανικά για σάς ένα απόγευμα/ένα πρωί με ένα παιδάκι?
-Ποιά ήταν η πιό δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της εμπειρίας σας?
-Τί πιστεύετε για την πειθαρχία των παιδιών? Πως θα αντιδράσετε εάν το παιδάκι μου δεν σας ακούει και δεν θέλει να δεχτεί τους κανόνες που ισχύουν? Πως αντιδράτε όταν τους ακούει?
-Έχετε και άλλη δουλειά, έχετε κάποιες βλέψεις για την καριέρα σας, μέχρι πότε θέλετε να κάνετε babysitting?
-Η πιό δύσκολη ηλικία για babysitting σε παιδάκι ποιά πιστεύετε ότι είναι, ποιά ηλικία σας αρέσει περισσότερο/αισθάνεστε μεγαλύτερη άνεση?

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα κριτήρια που θέλετε να διαφαίνονται απο τα λεγόμενα της υποψήφιας babysitter είναι:

-Εμπειρία με παιδιά στην ηλικία του παιδιού σας.
-Σε τί ηλικίες έχει εργαστεί, τί ώρες, ποιές μέρες, υπήρχαν εξαιρέσεις στο ωράριο και πως αντιμετωπίζονταν αυτές, εάν διέκοψε ποτέ μέσα στη χρονιά μια δουλειά και άν ναι, για ποιό λόγο.
-Σχετική δεκτικότητα σε αλλαγές ωραρίου - σε περίπτωση που στην μέση της χρονιάς χρειαστεί να αλλάξετε το ωράριο της εργασίας της (πχ δύο ώρες περισσότερο ή λιγότερο) πως θα ένιωθε για αυτό.
-Αίσθηση δέσμευσης, εργάστηκε ολόκληρες χρονιές στις προηγούμενούς της εργοδότες? Δεν θέλετε ξαφνικά το παιδί σας να χάσει ένα οικείο του πρόσωπο εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.
-Ελαστικότητα - θέλετε να μπορείτε να της πείτε μία συμβουλή ή να διορθώσετε κάτι στην συμπεριφορά της αργότερα χωρίς εκείνη να αντιδρά περίεργα.
-Ειλικρίνεια.
-Όχι μονολεκτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις σας ή αμυντική στάση.

Προσπαθήστε να είσαστε ειλικρινής απο την αρχή για όλα τα θέματα που ορίζετε εσείς - όπως ώρες εργασίας, συνθήκες εργασίας - τί περιμένετε απο εκείνη να κάνει - και τα οικονομικά θέματα.
Σε περίπτωση που συμπαθείτε το άτομο που έχετε απέναντί σας, διευκρινίστε ότι έχει σημασία για σας να δείτε πως θα τα πάει με το παιδί σας, σε μία συνάντηση γνωριμίας όπου θα είσαστε και εσείς παρόντες, πρίν δεσμευτείτε για την πρόσληψή της.
Σε αυτή την συνάντηση, έχετε την προσοχή σας στο παιδί σας και στις αντιδράσεις του αντί στην babysitter. Εκείνη, πρέπει να έχει την ικανότητα να το ενθουσιάσει με ιδέες για κάποιο παιχνίδι, ή κάποιο παραμύθι.

Σκονάκι για την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με babysitter:

-Ευγενική φωνή, εμπειρία, ηλικία, περιοχή που μένει, αυτοκίνητο.

Σκονάκι για την πρώτη συνάντηση/συνέντευξη babysitter:

-πρώτη εντύπωση - τι συναίσθημα μου βγάζει?
-στοιχεία χαρακτήρα
-εμπειρία, δέσμευση
-διαθεσιμότητα και σταθερότητα στις προηγούμενες δουλειές
-μονολεκτικές απαντήσεις?
-γνώση παιχνιδιών/ ιδέες για απασχόληση
-γνώση βασικών κανόνων ασφαλείας

Σκονάκι για την πρώτη φορά του παιδιού σας με την babysitter χωρίς εσάς:

-λίστα ρουτίνας
-λίστα τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης
-λίστα κανόνων σπιτιού και "απαγορεύσεων"
-λίστα αγαπημένων παιχνιδιών και δραστηριοτήτων, συμβουλές και τρίκ που εφαρμόζετε εσείς για να υπακούσει το παιδί σας σε κάτι συγκεκριμένο.

Μ.Στυλιανάκη

Κανόνες ασφαλείας που είναι απαραίτητο να γνωρίζει η babysitter

-Καμία χορήγηση φαρμάκου χωρίς γραπτή οδηγία του γονέα (εξαιρούνται οι κρέμες για τα χτυπηματάκια κτλ)
-Να μήν αφήνει το παιδί σας μόνο του στο σπίτι ή στο κήπο, ούτε για ένα λεπτό.
-Να μήν αφήνει απο την προσοχή της το παιδί σας όταν εκείνο είναι κοντά σε νερό. Μωρά και μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν ακόμα και σε δέκα εκατοστά νερού, σε ένα κουβά ή και σε μία τουαλέτα!
-Να μήν ταίζει το παιδί σας εάν είναι κάτω των τεσσάρων ετών, ξηρούς καρπούς, πόπκόρν,ωμά καρότα, ή άλλα σκληρά φαγητά τα οποία ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσουν φράξιμο των αεραγωγών. Σταφύλια και hot dog δεν πρέπει ποτέ να σερβίρονται ολόκληρα - πρέπει να κόβονται σε πολύ μικρά κομμάτια και αν είναι δυνατό να αφαιρείται το δέρμα του hotdog.
-Nα μήν αφήνει το παιδί σας να παίζει κοντά σε σκάλες, παράθυρα, φούρνους ή πολύπριζα.

Προετοιμασία για την πρώτη φορά που το παιδί σας θα μείνει μόνο του με την babysitter

-Σημειώστε σε ένα χαρτί και συζητήστε με την babysitter την ρουτίνα του παιδιού σας (μαθήματα, ώρα ύπνου, ώρα φαγητού) και τους γενικούς κανόνες του σπιτιού (χρήση τηλεόρασης, κομπιούτερ, ηλεκτρονικά παιχνίδια, παιχνίδι έξω κτλ)
-Σιγουρευτείτε ότι η babysitter γνωρίζει πως να επικοινωνήσει μαζί σας, όλες τις ώρες.
-Σημειώστε επίσης που μπορεί να βρεί τον αριθμό δηλητηριάσεων καθώς και το τι θα κάνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
-Φτιάξτε μία λίστα έκτακτης ανάγκης, η οποία περιέχει γείτονες, φίλους, συγγενείς και τον γιατρό του παιδιού σας και το δικό σας τηλέφωνo σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταβιβαστούν σε νοσοκόμους ή αστυνομικούς.
-Δείξτε της που βρίσκονται οι πυροσβεστήρες και πως λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας του σπιτιού σας.
-Εάν έχετε κάπου κλειδιά απο πόρτες και ντουλάπες δείξτε που βρίσκονται σε περίπτωση που το παιδί σας κλειδωθεί μέσα σε κάποια.
-Ενημερώστε την babysitter για τυχόν προβλήματα υγείας του παιδιού σας όπως πχ. αλλεργίες ή αν χρειάζεται κάποιο φάρμακο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δείξτε της που βρίσκονται τα τσιρότα, το οξυζενέ και τα είδη της πρώτης ανάγκης.
-Μάθετε στο παιδί σας να τηλεφωνεί στο 100, έτσι ώστε εάν κάτι συμβεί στην babysitter να μπορέσει να ζητήσει βοήθεια. Κολλήστε 3 αυτοκόλλητα στα νούμερα 100 (δύο στο 0) και -δείξτε του πως τηλεφωνούμε σε αυτό το τηλέφωνο.
-Εάν επιθυμείτε η babysitter να μήν βγαίνει απο το σπίτι με το παιδί σας, εκφράστε της το ξεκάθαρα.

Πηγή: http://www.kidshealth.org/parent/positive/family/babysitter.html