Thursday, November 22, 2007

Η Μητρική Ορμή

Το γνωρίζατε ότι υπάρχει μία βιολογική ορμή που είναι πιο ισχυρή από την γενετήσια ορμή ακόμη και από τις ορμές για τροφή ή νερό; Η ορμή αυτή όπως αποδείχθηκε από έρευνες είναι η μητρική.
Στην ψυχολογία, στις παρωθητικές δυνάμεις της συμπεριφοράς ανήκουν οι ανάγκες, τα ένστικτα, τα ψυχολογικά κίνητρα, τα συναισθήματα και οι βιολογικές ορμές. Η μητρική ορμή, απαραίτητη για την επιβίωση των ειδών, εκδηλώνεται με την φροντίδα και την αγάπη με τα οποία περιθάλπει η μητέρα τα παιδιά της.
Η βιολογική βάση της μητρικής ορμής είναι κοινή στον άνθρωπο και στα ζώα. Βάσει σχετικής έρευνας του Levy αποδείχθηκε ότι η μητρική ορμή δημιουργείται από την ορμόνη προλακτίνη, η οποία εκκρίνεται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα της μητέρας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Αντιθέτως με τα ζώα, η ορμή αυτή για τον άνθρωπο διαρκεί και μετά την περίοδο έκκρισης της προλακτίνης και διαρκεί σε ολόκληρη τη ζωή του.
(Για περαιτέρω ανάγνωση "Ψυχολογία η Επιστήμη της Συμπεριφοράς", Εύας Παντζάρη - Παπανδρέου, Γραφικές Τέχνες Δημ. Μαυρομμάτης, 1977, σελ. 165)