Wednesday, October 15, 2008

Ο παιδότοπος είναι τόπος για τα παιδιά, όχι η καφετέρια του γονιού!


Στο ΦΕΚ 1364/2-8-2007 με την υπ΄αριθμ. 36873 Απόφαση καθορίζονται οι όροι για τη χορήγηση και την ανάκληση άδειας ίδρυσης των παιδοτόπων. Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, στο άρθρο 2 τέλος ρητά αναγράφεται: «Στον κλειστό παιδότοπο απαγορεύεται το κάπνισμα». Όπως δυστυχώς είναι επίσης λογικό και αναμενόμενο για τη χώρα μας, κλειστοί παιδότοποι να εξακολουθούν να έχουν ανέγγιχτες τις άδειές τους και εξακολουθούν να δέχονται με μεγάλη χαρά θεριακλήδες-θαμώνες γονείς. Πως να τα βάλεις με αδίστακτους γονείς που ανερυθρίαστα κερνούν τα ίδια τους τα βρέφη ή τα νήπια με τον καπνό τους;
Οι Άγγλοι πρόσφατα αύξησαν τους καπνιστές που βρίσκονται σε διαδικασία να κόψουν το κάπνισμα, απλώς εμπλουτίζοντας τις λεκτικές προειδοποιήσεις που έχουν τα πακέτα (το κάπνισμα σκοτώνει και τα τοιαύτα) και με συναφείς εικόνες. Ένα νήπιο τυλιγμένο σε σύννεφο καπνού, ένα τσιγάρο όπου η στάχτη του βαραίνει προς τα κάτω με την ειδοποίηση «το κάπνισμα επιφέρει ανικανότητα» κ.α.
Κοντά στα φανάρια της Ν. Κηφισιάς είδα την τεράστια διαφήμιση μεγάλης καπνοβιομηχανίας που με προέτρεπε να "σχεδιάσω το πακέτο μου". Χάρηκα που ο πρώτος μου συνειρμός ήταν "να σχεδιάσω ομοίως και το φέρετρό μου" και που μου ήρθαν δεύτεροι στο μυαλό θρύλοι του Χόλιγουντ όπως η Μαίριλυν, η Τζίνα Λολομπριτζίτα και ο Κλαρκ Γκέιμπλ να καπνίζουν σε κατάσταση καταξίωσης και νιρβάνας. Ίσως γιατί διάβασα πρόσφατα πως αποκαλύφθηκαν συμβόλαια με ιλιγγυώδη για την εποχή ποσά ανάμεσα στους αστέρες αυτούς και στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να καπνίζουν στις ταινίες που εμφανίζονταν. Οφείλω να αναγνωρίσω στις τελευταίες ότι η επιτυχία και η ομορφιά των αστέρων αυτών μας έγινε συνείδηση κάθε φορά που σκεφτόμαστε το τσιγάρο. Ενώ θα έπρεπε να μου έρχονται στο μυαλό σάπιες καρδιές, πνευμόνια, δόντια, κιτρινισμένα δάκτυλα, μου προκύπτουν γρήγορα και τα σατέν λευκά φορέματα, θάλασσες, άλογα να τρέχουν, υπέροχα νεανικά κορμιά. Αν εντέλει σχεδίαζα το «πακέτο μου» θα έγραφα απλώς ότι δεν είναι καθόλου «σικάτο» να καπνίζουμε σε παρουσία παιδιών.