Tuesday, December 21, 2010

Θα γλυτώσουν τα Ελληνόπουλα από το σύγχρονο Ηρώδη;

Τα Χριστούγεννα παραδοσιακά ανήκουν στα παιδιά. Άλλο αν εμείς στολιζόμαστε σαν χριστουγεννιάτικα δέντρα ή τρώμε μέχρι σκασμού, οι πρωταγωνιστές είναι οι αδύναμοι. Οι παλαιότερες γενιές σε δύσκολες συνθήκες κατάφεραν σε μόρφωση και επαγγελματική εξέλιξη κατά κανόνα να ξεπεράσουν τους γονείς τους, αποτέλεσμα που αποτελεί και την λεγόμενη «μαγεία» της εκπαίδευσης. Πολλοί ανέβαιναν δύσβατα βουνά για να πάνε σχολείο, τα βάζαν με πείνα, φτώχεια, ακατάλληλους εκπαιδευτικούς. Όμως ήξεραν πως υπήρχε φως στο τούνελ, εκείνο που σήμερα είναι σβηστό για όσους δεν το βρήκαν ήδη αναμμένο.
Μέχρι πρόσφατα είχαμε την άνεση να προσφέρουμε στα παιδιά μας περίπου ό τι και οι δικοί μας προσέφεραν σε εμάς. Η δική μας γενιά μας βρήκε κυρίως συνεχιστές της όποιας γονεϊκής προόδου, ενώ τα δικά μας παιδιά από ότι φαίνεται θα στερηθούν πολλά. Η σημερινές στερήσεις δεν είναι πληθυσμιακά καθολικές όπως παλαιότερα, αλλά αφορούν ασθενείς ομάδες. Δυστυχώς τα παιδιά αυτά δεν θα γίνουν δυνατότερα παλεύοντας με την φτώχεια όπως παλαιότερα, αλλά αντίθετα, καθώς θα ανοίγει η ψαλίδα θα ζουν στη σκιά των προνομιούχων συνομηλίκων τους, θα στερηθούν γνώσεις, θα νιώσουν παραίτηση και αδιαφορία. Θα είναι οι αυριανοί πολίτες χωρίς γνώσεις ιστορίας, χωρίς πολιτικές απόψεις, με προκαταλήψεις και απολυτότητες. Θα βυθιστούν στην αυτοκαταστροφή και θα κλεισθούν στον εαυτό τους ή σε μικρές κοινωνικές ομάδες επιφανειακών ενδιαφερόντων.
Από σήμερα και πέρα πολλά ελληνόπουλα χωρίς αμφιβολία θα στερηθούν την ίδια τους την ύπαρξη, αφού δεν θα γεννηθούν ποτέ. Ποιο ζευγάρι αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί όταν δεν είναι βέβαιο πως θα μπορέσει να στο στηρίξει. Το κοινωνικό κράτος ολοένα συρρικνώνεται, ενώ οι γονείς είτε είναι ήδη άνεργοι, είτε ζουν με την επισφάλεια αυτή. Το νέο εργασιακό πολυνομοσχέδιο, ως σύγχρονος Ηρώδης, εγκαταλείπει τη νέα μητέρα, ιδίως όταν σε 12 μήνες μπορεί να απολυθεί χωρίς καμία αποζημίωση. Πώς να είναι ανταγωνιστική μία γυναίκα αφού πιθανόν να μείνει έγκυος; Εννοείται πως οι παραπάνω καθημερινοί προβληματισμοί επιφέρουν κρίση και σε κάθε υγιή γάμο, πολλαπλασιασμό των ήδη πολυάριθμων διαζυγίων, αύξηση μονογονεϊκών οικογενειών με ό τι συνεπάγεται σε ψυχολογικό κόστος για τα νήπιά μας.
Αυτά που θα γεννηθούν, θα διακόψουν τη φοίτησή τους σε μαθήματα ξένων γλωσσών, μουσικής και άλλων δραστηριοτήτων. Ήδη το 14,6% των ελληνόπουλων δεν ολοκληρώνει καν την 12ετή δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. Αλλά και από τα φτωχά παιδιά το 71,2%(!) είναι αναλφάβητα, ακόμη και εκείνα που βρέθηκαν στα θρανία. Πόσα είναι αυτά τα φτωχά ελληνόπουλα; Είναι 450.000 και αντιστοιχούν στο 23,3% σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΚΚΕ (Καθημερινή 19-12-2010). Και όλα αυτά χωρίς να θιχθεί το θέμα των απαραίτητων φροντιστηρίων για την εισαγωγή των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εγείροντας ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της «δωρεάν» δημόσιας παιδείας.