Friday, July 6, 2007

Ποιος είναι ο καταλληλότερος βρεφονηπιακός σταθμός για το παιδί μου;

Για το σύζυγό μου και εμένα, η επιλογή του βρεφονηπιακού σταθμού στον οποίο θα εμπιστευόμασταν τη μόλις δύο ετών κορούλα μας ήταν πραγματική σπαζοκεφαλιά. Έπειτα από συζητήσεις με βρεφονηπιαγωγούς (φίλες μου και μη) και από πολλές επισκέψεις σε σταθμούς σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου αυτή μήπως καταφέρω να βοηθήσω στην σοβαρή αυτή επιλογή σας:
-Μελέτη φυλλαδίων.
Η πρώτη γεύση για τον κάθε σταθμό μπορεί να έρθει από το διαφημιστικό τους φυλλάδιο αρκεί να είμαστε παρατηρητικοί. Άλλοι έχουν ως έμβλημά τους τις πολυτελείς τους εγκαταστάσεις, άλλοι τις πρωτότυπες δραστηριότητες των παιδιών που φιλοξενούν, άλλοι την πειθαρχία. Θα πρέπει να ανιχνεύσετε εάν η φιλοσοφία του σταθμού για το μεγάλωμα του παιδιού σας ταιριάζει με τη δική σας. Π.χ. εμείς προτιμήσαμε τους σταθμούς που προέτασσαν την παιδική ανεμελιά, τη στοργή και που δεν αντιμετώπιζαν τα παιδιά μας σαν μαϊμουδάκια που θα πρέπει να μας ψυχαγωγούν με τις επιδόσεις τους. Απορρίψαμε επίσης όσους μας έδωσαν την εντύπωση ότι λειτουργούν όχι ως χώρος γόνιμου παιχνιδιού αλλά ως προθάλαμος του σχολείου.
-Άδεια λειτουργίας.
Φαίνεται αυτονόητο, όμως κάποιοι σταθμοί λειτουργούν παράνομα. Η άδεια θα πρέπει να βρίσκεται αναρτημένη σε εμφανές σημείο, συνήθως στο γραφείο του ιδιοκτήτη. Αν δεν τη βρίσκετε, ζητήστε να τη δείτε και ελέγξτε εάν είναι σε ισχύ.
-Γραφείο ιδιοκτήτη.
Πολλά συμπεράσματα για το προφίλ του σταθμού μπορεί κανείς να συνάγει από το γραφείο του ιδιοκτήτη. Άλλα γραφεία έχουν ακριβές εντυπωσιακές πολυθρόνες και αφήνουν μία αίσθηση πολυτέλειας στους γονείς, οι κορνίζες των φωτογραφιών είναι ασημένιες και οι πένες montblank. Άλλα έχουν ζωγραφιές παιδιών στον τοίχο, στυλό-μπαλαρίνες και τηλέφωνο τουίτυ. Σε μένα ταιριάζει περισσότερο το προφίλ του ιδιοκτήτη που εργάζεται στο δεύτερο γραφείο. Νομίζω πως όταν η επαφή και η αγάπη προς τα παιδιά είναι τόσο διάχυτη μειώνεται ο κίνδυνος αισχροκέρδειας που θα ωθήσει τον ιδιοκτήτη να κάνει περικοπές είτε σε επίπεδο προσωπικού που απασχολεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογες εντάσεις που θα πρέπει να τις λούζεται το παιδί μου, είτε σε επίπεδο μενού και καθαριότητας κουζίνας. Στο σημείο αυτό θυμάμαι τη φήμη ενός γνωστού και ακριβού σταθμού ότι συνηθίζει να "μπουκώνει" τα παιδιά με ψωμιά αντί του επίσημα ανακοινωμένου γεύματος.
Επίσης θεωρώ συν όταν μπαινοβγαίνουν άνετα οι παιδαγωγοί στο γραφείο του παρά όταν δεν τολμούν να πλησιάσουν...
-Αναλογία παιδαγωγού με αριθμό ομάδας παιδιών στην οποία τα παιδιά θα πρέπει να έχουν παρόμοια ηλικία.
Εδώ εμείς ένα έχουμε και δεν μπορούμε να το προλάβουμε, τι είναι οι παιδαγωγοί, μάγοι; Σίγουρα είναι εκπαιδευμένοι σε πολλά παιδιά, όμως αυτό είναι διαφορετικό από την υπερφόρτωσή τους. Σίγουρα όσο μικρότερα τα παιδιά, τόσο μικρότερη η ομάδα του κάθε παιδαγωγού. Στη Νορβηγία π.χ. ο αριθμός παιδαγωγών ανά παιδί προβλέπεται αυστηρά από το νόμο και είναι σε αναλογία με την ηλικία του παιδιού.
Η ομάδα θα πρέπει να έχει περίπου την ίδια ηλικία. Στις μικρές ηλικίες οι διαφοροποιήσεις στην ωρίμανση είναι ραγδαίες, ενώ συνήθως τα μικρά παιδιά υποφέρουν από την υποχρεωτική καθημερινή συνύπαρξή τους με μεγαλύτερα.
-Συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Πολλοί σταθμοί προσλαμβάνουν τους παιδαγωγούς τους ως εποχιακούς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και λήγουν τον Ιούλιο προκειμένου να γλυτώσουν την οικονομική επιβάρυνση του αδρανούς Αυγούστου. Η συμπεριφορά αυτή του ιδιοκτήτη προς τους παιδαγωγούς είναι περιφρονητική για την προσωπικότητά τους, αλλά και το επιστημονικό τους έργο, δημιουργεί ανασφάλεια σε αυτούς ως εργαζόμενους και συνεπώς κακό κλίμα για το παιδί σας. Για να το ελέγξετε δεν είναι ανάγκη να ζητήσετε τις συμβάσεις των παιδαγωγών του σταθμού. Αν είναι Σεπτέμβριος και δείτε στοίβες τα βιογραφικά στο γραφείο του ιδιοκτήτη απλώς φύγετε! Ρωτήστε κάποια παιδαγωγό πόσα χρόνια εργάζεται στο συγκεκριμένο σταθμό. Σας είπε 10 χρόνια και διακρίνατε και χαμόγελο; Μάλλον είστε σε καλό δρόμο. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε και τις σχέσεις των παιδαγωγών μεταξύ τους. Αν είναι ψυχρές μάλλον δεν είναι συνεργάτες από παλιά...
-΄Υπαρξη ξεχωριστής καθαρίστριας και μαγείρισσας.
Αν δεν σας τις δείξουν με καμάρι, τότε τη λάντζα την κάνουν οι ίδιες οι παιδαγωγοί. Πράγμα που σημαίνει, πρόσθετη και άδικη επιβάρυνσή τους, νεύρα, κακές παροχές...Φύγετε!
-Μια επίσκεψη στην κουζίνα.
Κάντε ένα στοιχειώδη έλεγχο. Υπάρχουν τα απαραίτητα; Είναι καθαρά; Σας εμπνέει το περιβάλλον;
-Τα συγγενικά με τον ιδιοκτήτη του σταθμού πρόσωπα.
Κάποιοι ιδιοκτήτες σταθμών υπερηφανεύονται ότι στην κουζίνα δουλεύει η μαμά, θεία ή η ξαδέρφη τους. Από συζητήσεις μου με παιδαγωγούς αυτό μπορεί να είναι ολέθριο. Φανταστείτε η συγγενής αυτή να σηκώσει (ή να σηκώνει) χέρι στο αγγελούδι σας. Λέτε η παιδαγωγός να μπορέσει να αιτηθεί την απόλυσή της από τον ιδιοκτήτη;
-Εγγύτητα.
Η κοντινή απόσταση είναι σοβαρό συν στην επιλογή σας. Μην ξεχνάτε ότι το παιδάκι σας είναι μωρό ακόμη και ακόμα και οι σύντομες διαδρομές του φαίνονται ατέλειωτες. Συνεννοηθείτε από πριν με το σταθμό για τη διαδρομή, να μην γίνονται άσκοποι κύκλοι, να μην μεσολαβούν κατά το δυνατόν κεντρικές αρτηρίες και κυρίως να παρακολουθείτε τα σχολικά πώς οδηγούν και αν τα παιδάκια φορούν ζώνες. Επίσης είναι σκόπιμο να παρακολουθείτε τα σχολικά σε μέρες λειτουργίας του σταθμού διότι κάποιες φορές γονείς καθυστερούν με αποτέλεσμα μωράκια να είναι δεμένα και ακούνητα κάτω από σπίτια συμμαθητών τους για τέταρτα και μισάωρα. Οι οδηγοί και οι συνοδοί δεν είναι σε θέση να παραπονεθούν, τα παιδιά βρίσκονται σε νευρικότητα που δεν μπορούν να λεκτικοποιήσουν, εσείς όμως μπορείτε.
-Επιδείξεις και δραστηριότητες.
Πολλοί γονείς θαμπωνόμαστε να βλέπουμε τα αγγελούδια μας να χορεύουν, να χοροπηδούν, να τραγουδούν. Μη γελιέστε όμως. Πίσω από κάθε τέτοια παράσταση κρύβεται μία προετοιμασία, συχνά δυσβάσταχτη για το μωράκι σας. Παιδαγωγοί μου εμπιστεύθηκαν ότι συχνά τα παιδάκια πιέζονται αφόρητα για να αποδώσουν, ώστε εμείς οι γονείς να πιστέψουμε ότι τα λεφτά μας πιάνουν τόπο...
-Χαλιά, μοκέτες.
Γενικά προτιμήστε σταθμούς που δεν τα διαθέτουν μιας και συγκεντρώνουν μικρόβια που δεν απομακρύνονται ποτέ, κυρίως αν το παιδάκι σας ακόμα δεν περπατάει.
-Επαφή με το παιδί.
Σίγουρα δεν θα μπορέσετε να του εκμαιεύσετε πολλά ιδίως όταν είναι πολύ μικρούλι. Συνηθίστε το όμως στην καθημερινή συζήτηση για το σταθμό ακόμα και αν στην αρχή μιλάτε μόνο εσείς. Εξηγήστε του πως θα πρέπει να είναι το περιβάλλον, η εμπειρία του εκεί. Μιλήστε για τα άλλα παιδάκια, τους παιδαγωγούς, το χώρο. Ρωτήστε το τι έφαγε, αν κοιμήθηκε άσχετα με το αν ενημερωνόσαστε και από το σταθμό. Θα πρέπει να αναπτύξετε μεταξύ σας εμπιστοσύνη για ανταλλαγή όλων των πληροφοριών. Αν σας καταγγείλει κάτι, χειριστείτε το με σύνεση ώστε να σας εμπιστευθεί ξανά. Και μην ξεχνάτε να του θυμίζετε πως υπάρχουν και άλλοι σταθμοί που μπορείτε να πάτε αν δεν είναι ευχαριστημένο.
Καλή επιτυχία!*

*Η Αικατερίνη Ζαβού είναι Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, LLM, με ειδίκευση στο Οικογενειακό Δίκαιο και τις Συμβάσεις.

Γραφείο Χαρ. Τρικούπη 61, Αθήνα
Τηλ. επικοινωνίας 210 3820520
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Κηφισιά")

4 comments:

popelix said...

Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου! Σίγουρα θα τις λάβω υπόψη μου όταν έρθει εκείνη η ώρα. Η κόρη μου θα γίνει δύο ετών τον Αύγουστο και το είχα σκεφτεί για παιδικό σταθμό από τη νέα χρονιά. Μάλλον όμως θα μείνει με τους παππούδες και φέτος και βλέπουμε ;-)

waver said...

Να σου ζήσει!Κι εμένα η κορούλα μου είναι Αυγουστιάτικη. Οι παππούδες είναι πολύτιμοι αλλά και ο καλός παιδικός σταθμός προσφέρει μοναδικές εμπειρίες. Εγώ αν είχα επιλογή (οι δικοί μου δεν μπορούν να βοηθούν σε μόνιμη βάση) θα τα συνδύαζα (λίγες ώρες παππούδες, λίγες ώρες παιδικό).

vivpoly said...

Πιστέυεις ότι είναι ασφαλές ένας βρεφονηπιακός σταθμός για ένα μωρό 1 ετούς? ...Αν όχι, πως μπορώ να βρώ κάποιον να το φυλάει στο σπίτι μας? ... Γνωστοί δεν υπάρχουν και με αγγελία απαντούν όλον των ειδών μετανάστες που πολύ φοβάμαι πως δεν είναι κατάλληλοι.... Είμαι σε αδιέξοδο και δεν μπορώ να αφήσω την εργασία μου όπως καταλαβένεις...

waver said...

Προσωπικά πιστεύω πως ένας καλός παιδικός σταθμός είναι πολύ ασφαλέστερος από έναν μη ειδικευμένο άνθρωπο που θα βρίσκεται μόνος και ανέλεγκτος στο σπίτι σου.